MISSIONAIRE COMMISSIE

 

In november gaat de opbrengst traditiegetrouw naar Geloven in Spangen. Lees hieronder de brief van Ds. Nico van Splunter.

Beste gemeenteleden van Woubrugge

Het was weer fijn om op 1 november jl. in jullie midden te zijn. In die dienst noemde ik kort al even een aantal initiatieven waar we hier in Spangen en Bospolder-Tussendijken mee bezig zijn. Hieronder meer informatie over deze initiatieven.

Yess! Supermarkt en meer: Sinds juni zijn we op Rosenveldtstraat 54 de YESS! pop-up store begonnen. Deze ‘weggeefwinkel’ geeft boodschappen voor hen die het nodig hebben. Via een raam van het souterrain worden de levensmiddelen inmiddels geheel corona-proof uitgedeeld door de enthousiaste vrijwilligers die in de winkel werken. Er is ook ruimte voor koffie en een praatje: “Je hebt ook een sociale rol, even vragen hoe het gaat met de buurtbewoners”, aldus Jade, BoTu-bewoner en vrijwilliger bij YESS!.

Dat sociale is belangrijk, want vertellen over problemen rondom schulden, gezin of werk tegen een van de vrijwilligers heeft een veel lagere drempel dan aanbellen bij gemeente Rotterdam. Om de vragen en problemen van buurtbewoners goed aan te kunnen pakken zijn er sinds kort twee maatschappelijk werkers te vinden in het pand aan de Rosenveldtstraat.

Zonder drempel, dat is waar de pop-up store naar streeft. “Bij YESS! is iedereen welkom. Er is geen berekening of je net wel of niet genoeg verdient om een voedselpakket te ontvangen, die verantwoordelijkheid vertrouwen we de buurtbewoners toe.”, aldus Nico van Splunter, en initiatiefnemer van YESS!. Van Splunter werkte eerder als pastor bij Geloven in Spangen en is sinds een half jaar in BoTu actief. Kort na zijn verhuizing naar Bospolder-Tussendijk brak de corona-crisis uit, en met Delfshaven Helpt deelde hij onder andere 750 voedselpakketten uit. Dit werd enorm gewaardeerd. “De buurtbewoners waren blij met de levensmiddelen, maar voelde zich vooral gezien: ze vonden het fijn dat er aan ze gedacht werd!”. Na het uitdelen van de voedselpakketten werd door de woningbouwcorporatie een pand aan de Rosenveldtstraat voor het initiatief beschikbaar gesteld. Nu komen BoTu-ers langs en vullen ze hun boodschappentassen met brood, potten pindakaas en wat verder beschikbaar is.

Ondertussen groeit YESS! door. Komende week wordt er gestart met een programma voor ouderen, om eenzaamheid onder deze leeftijdsgroep te verminderen. Ook gaan YESS!-vrijwilligers langs de deuren van BoTu om in gesprek te gaan met bewoners en te ontdekken waar er nog meer vraag naar is. “Ik ga niet voor de bewoners bedenken wat ze nodig hebben, dat wil ik van de bewoners zelf horen. De kracht ligt bij hen, wij kunnen ondersteunen en faciliteren waar nodig.”, aldus van Splunter. Ook binnen YESS! wordt deze filosofie toegepast: de vrijwilligersvergoeding die de vrijwilligers in de winkel ontvangen wordt geïnvesteerd in een fonds, waar vervolgens opleidingen mee worden betaald. Jade, die een opleiding tot social worker wil volgen, is daar ontzettend blij mee: “Dit bied mij een kans die ik anders niet gekregen zou hebben, omdat ik niet de juiste diploma’s heb. Ik hoop dat ik in de toekomst de skills die ik door mijn opleiding opdoe ook weer terug kan stoppen in mijn werk bij YESS!”. verteld Jade. Voor en door de wijk, dat is waar YESS! voor staat.

De pop-up store is van maandag tot vrijdag geopend van 09.00u tot 16.00u, op zaterdag van 09.00u tot 12.00u. Iedereen is welkom, of het nu is om een brood te halen of om een aantal uren als vrijwilligers te werken. De website van YESS! is inmiddels ook online: https://yess.nu

Sint voor Kint: Sint voor Kint is de jaarlijkse benefietactie van Serve the City met als doel geld op te halen voor Rotterdamse kinderen die opgroeien in armoede. Van de opbrengst van de actie krijgen hun ouders rond Sinterklaas een cadeaubon van de speelgoedwinkel, zodat ook zij een Sinterklaascadeau kunnen kopen voor hun kinderen. Al jaren zorgen wij dat ruim 150 kinderen in Spangen (en nu ook nog eens 100 kinderen in Bospolder-Tussendijken) een cadeaubon krijgen. Om die reden zijn we ook een benefietactie gestart. Onze vrijwilliger Rijke maakt heerlijke pasteitjes. Rijke (38 jaar) is geboren in Willemstad (Curaçao). Ze leerde de pasteitjes al maken van haar moeder toen ze tien jaar was. Op Curaçao noemen ze de pasteitjes ‘pastechi’. Het is een deeghapje in de vorm van een envelop, gevuld met kip, vis of groenten. Het wordt gegeten als het feest is of bij kleine bijeenkomsten. 

Rijke geniet van het maken van de pasteitjes en maakt ze met veel liefde en geniet ervan als mensen ervan genieten. Het herinnert haar ook aan vroeger toen ze als klein meisje met haar moeder in de keuken stond. Voor meer informatie en/of bestellen, kijk op https://geloveninspangen.nl/proef-spangen/

Hartelijke groet,

Nico van Splunter